De la Ocna Sugatag am coborat spre centrul tarii si ne-am stabilit tabara la Turda, la Pensiunea Victoria. Gazda era o doamna mai severa, dar cu mult respect, care s-a dovedit, in ultima zi, ca era de fapt soacra gazdei, sau ceva de genul asta. Adevarata gazda era foarte amabila si ne-a povestit ca fusese plecata un timp, revenind chiar in ultima noastra zi de sedere in Turda. Vila in care am stat a fost foarte modern dotata, singurul lucru de reprosat este faptul ca imparteam cheia de la intrare cu alta familie, care statea si ea in gazda, lucru putin ciudat pentru noi (chiar nu puteau face o dublura??). Revenind la Turda, e un oras linistit, poate prea linistit pentru noi, dar ma gandesc ca cei care doreau sa se distreze mergeau la Cluj, care era destul de aproape, cam la 20-30 minute de mers cu masina.
Noi am ales Turda pentru obiectivele pe care doream sa le vizitam din jur: Salina, Cheile Turzii, Cascada Ciucas, mormantul lui Mihai Viteazu, Pestera Ursilor si Sarmisegetuza. Voi povesti azi doar despre primele doua. Deoarece cazarea era aproape de intrarea in Salina Turda, am vizitat-o in aceeasi zi in care am sosit in Turda. Pretul de intrare este de 20 lei pentru adulti si 10 lei pentru copii. De la intrare se merge cateva sute de metri printr-un tunel (atentie ca e destul de racoare inauntru, cam 10 grade, asa ca e recomandat sa aveti o haina pe voi) pana ajungi la Galeria Franz Josef, la partea veche a salinei, unde veti vedea echipamentele care se foloseau in Salina, pentru a extrage sarea. Pentru a cobora in mina puteti folosi liftul, la care se sta la coada (pentru ca doar 7 oameni pot intra in el), sau puteti folosi doua seturi de scari. Va recomand scarile, care sunt destul de abrupte, insa miscarea va va incalzi si veti vedea pe pereti marcaje cu anii la care nivelul respectiv a fost atins.
La baza minei se gasesc diferite suveniruri si puncte de inchiriere pentru jocuri: mini golf, ping-pong. Se incurajeaza miscarea, pentru a inspira cat mai mult din aerul sarat, care face bine organismului. In fosta mina exista si puncte de tratament pe baza de aer sarat. Va recomand sa petreceti cat mai mult timp in Salina, insa aveti grija la iesire. Diferenta mare, intre temperatura scazuta din salina si cea ridicata de afara, nu face bine deloc organismului. Asezati-va un pic pe bancutele de la intrare si asteptati sa va obisnuiti cu temperatura de afara, inainte de a pleca la drum prin oras.
Urmatorul obiectiv, Cheile Turzii, se afla la o distanta mica de Turda, in imediata vecinatate a localitatii Cheia. Drumul va duce pana la un platou cu cateva magazine cu suveniruri, de unde puteti vedea si fotografia intrarea in Cheile Turzii. Coborati apoi pe soseaua cu serpentine, pana la baza muntilor, de unde o veti lua pe jos, prin padure, spre defileul sapat de apa.
Traseul nu e lung, (in aproape 2 ore veti fi inapoi, la punctul de plecare, daca alegeti sa nu mergeti si pe crestele muntelui) insa e foarte frumos. Il recomand in special persoanelor tinere, deoarece are cateva zone unde veti fi nevoiti sa va urcati pe stanci aflate la nivelul pieptului, iar in unele parti, poteca se ingusteaza si va trebui sa sariti din stanca in stanca, pentru a continua drumul pana la poiana de la sfarsitul traseului. Undeva la mijloc, veti da de un izvor acoperit de muschi, unde puteti sa va racoriti fata si mainile. Traseul e presarat cu poduri, intre care doar unul da impresia de subred, leganandu-se puternic la fiecare pas al vostru. E un traseu care merita parcurs si va recomand sa nu il treceti cu vederea, daca ajungeti in zona.
(Aceasta postare este o restanta la concediul de anul trecut.)
Leave a Reply